Azt hit­ted, elég min­den­ből ala­csony zsír­tar­tal­mút venni, és máris le­fogysz? Gon­dold át még egy­szer! Egy új, ame­ri­kai ku­ta­tás sze­rint ugyanis nem mű­köd­nek azok a di­é­ták, ame­lyek az el­fo­gyasz­tott zsír­mennyi­ség csök­ken­té­sére ala­poz­nak.

Legalább 30 éve tartja magát az a nézet, amely szerint ha kevesebb zsírt fogyasztunk, lefogyunk – ezek az ajánlások indították el a zsírszegény, “light” ételek divatját. Most azonban az amerikai tudósok előálltak az újabb cáfolattal. A több mint 68 000(!) ember adatainak összehasonlításával végzett vizsgálat szerint

semmi sem támasztja alá a zsírszegény diéták hatásosságára vonatkozó nézeteket.

A korábbi elvek szerint a zsírszegény, ám szénhidrátokban gazdag diéta fogyaszt – ezzel szemben a Harvard egyetem kutatócsoportja úgy találta, hogy a zsírszegény étrend a fogyásnak épp a legkevésbé hatékony módja – mind a szénhidrátszegény étkezés, mind pedig az olívaolajban, halban, diódélékben, valamint zöldségben és gyümölcsben gazdag mediterrán diéta erőteljesebben fogyaszt, mint a zsiradékok kizárása az étrendből. Egy trendkövető élelmiszeripari cég  máris újfajta egészségitallal rukkolt elő, a neve: zsírvíz.

A szénhidrátban szegény étrendet követők például 12 hónap alatt több mint egy kilóval fogytak többet,

mint azok, akik a zsírszegény ételekre hagyatkoztak. A zsírszegény étrend csak akkor bizonyult hatékonynak, ha azokkal hasonlították össze, akik semmit sem változtattak az étrendjükön.

Épp ezért a kutatók szerint elsősorban nem a zsiradékokat, a fehérjéket, hanem sokkal inkább a szénhidrátokat kell csökkenteni, esetenként a zsírbevitelt még növelhetjük is.  A zsírok jótékony hatásait már más kutatások is kimutatták>>>

Az új elmélet bírálói szerint a zsiradékfogyasztás fontos téma, ha a fogyásról van szó, továbbá  abban minden táplálkozással foglalkozó szakember egyetért, hogy a legjobb, ha egészséges, viszonylag természetes állapotú ételeket fogyasztunk, kisebb adagokban, és a diétát mozgással is kiegészítjük. Elég a heti fél-egykilós fogyást megcélozni, hogy tartós legyen az eredmény, ami viszont nagyon fontos, az az, hogy hosszú távon is tartható diétát válasszunk, amelynek segítségével minden fontos tápanyaghoz hozzájut a szervezet, és ehhez minél tovább ragaszkodjunk.

FacebookMore...