Újabb tu­do­má­nyos bi­zo­nyí­ték Ame­ri­ká­ból. Akár né­hány napos cu­kor­be­vi­tel-csök­ken­tés képes ja­ví­tani az egész­sé­gün­kön!

„A kutatásunk azt bizonyítja, hogy a túlzott cukorfogyasztás nem a benne található kalóriák miatt hat károsan az anyagcserére, és nem is az a gond, hogy a súlyunkat is érinti –

a cukor önmaga miatt veszélyes az anyagcserére nézve.”

– mondta az NBC Newsnak a tanulmányt vezető Robert Lustig, a San Francisco-i Kalifornia Egyetem professzora,

 

A tanulmány tovább bővíti azoknak a bizonyítékoknak a számát, amelyek szerint a cukor káros hatásokat gyakorol az egészségünkre. Legjobb végképp elhagyni!

Végy 43 túlsúlyos gyereket!

A kutatók 43 túlsúlyos, 9 és 18 év közötti gyereket vontak be a kísérletbe. A gyerekeknek magas volt a vérnyomásuk, problémás a koleszterinszintjük, vagy túl zsíros volt a májuk – ezek mind anyagcsere-problémákra utaló jelek.

A gyerekek a kísérlet alatt visszafogott diétán voltak: ehettek péktermékeket és tésztát is, viszont minden olyan ételt kivontak az étrendjükből, ami hozzáadott cukrot tartalmazott, így például nem ihattak édesített üdítőket, és nem ehettek édességet. A kutatók arra figyeltek, hogy a gyerekek ugyanannyi kalóriát vigyenek magukba, mint amennyit a kísérlet előtti napokban is szoktak. A személyre szabott étrendeket is úgy próbálták összeállítani, hogy hasonlítson az adott gyerek általános étrendjére.

Csak 18 százalékkal csökkentették a cukorbevitelt és…

„Gyerekbaráttá alakítottuk a diétát: ehettek például pulykát, hot-dogot, pizzát, babos burritót, chipszet, de még pattogatott kukoricát is.” – írta a tanulmány. Viszont a cukor arányát a 28%-ról szinte teljesen lecsökkentettük.

Az eredmény megdöbbentő volt: kilenc nap után a vérnyomás öt átlagponttal lejjebb ment, a koleszterinszint 33 ponttal csökkent, de a vércukorszint is süllyedt!

„Annak ellenére, hogy próbáltuk minden résztvevő étrendjét a korábban megszokottal összhangba hozni, több gyereknél még némi fogyást is tapasztalunk a tíz nap alatt.”

– mondták a kutatók. Pedig a gyerekek többsége nem is érzett olyan erős éhséget, mint korábban.

„Többen mondták, hogy túl sok volt az étel, pedig ugyanazt a mennyiséget kapták, amit a kísérlet előtt is fogyasztottak, csak természetesen jóval kevesebb cukorral. Még sosem láttam ennyire jelentős eredményt: kilenc nap fruktózmegvonás után a változás drámaian nagy, és mindenkin beigazolódott a várakozásunk.”

A kísérletben részt vevő gyerekek közül még azoknál is javultak az eredmények, akik végül nem fogytak.

„Megdöbbentő volt, hogy kilenc-tíz napi cukormentes diéta milyen mértékben tudja csökkenteni a betegségek kialakulásának veszélyét”

A kutatás eredetiben itt olvasható>>>

 

FacebookMore...