Az élet 3,5 milliárd ével ezelıtt alakult ki az óceánokban és az elsı élılények az algák voltak. Különbözı mutációknak köszönhetően, az összes élılény az algákból jött létre és telepítette be a Földet. Mint az „élet forrásának”, az algáknak tartalmazniuk kell azokat az építőanyagokat, amiből a bonyolultabb életformák állnak, beleértve a növényeket, állatvilágot és az embereket.

Az algák a legősibb szervezetek

Az atmoszféra oxigén tartalmának 80%-át is az algák adják és „csak” 20%-átaz esőerdők. Az algák a leghatékonyabb napenergia hasznosítók, átalakítva ezt az energiát szerves anyagokat hoznak létre és táplálják szinte az egész óceánt.

Algafogyasztás a történelmi népeknél

Kiváló tápláló és erősítő hatását az algáknak már az Inkák és az Aztékok is felismerték. Az inkák földje nagyságban vetekedett a
Római Birodaloméval. A jól mőködő ellátmányozás biztosította birodalmuknak a fennmaradást és a túlélést. A mezıgazdaságuk nem csak a forradalmian új öntözırendszernek, teraszos földmővelésnek és kifinomult tartósítási módszereknek köszönhette hatékonyságát, hanem a
mikro-algáknak és különösen a zöldalgáknak, más néven chlorellák széleskörő alkalmazásának.

 Chlorella, az immunerősítő

Az emberek felismerve annak egyedülálló immunerısítő hatását, rendszeresen fogyasztották a chlorellát, állataiknak is adták, sőt a termıföldek táplálására is alkalmazták. Többek között ezt bizonyítják a 16. századból származó Toribio de Bonavente atya jegyzetei is, aki ekkortájt figyelte meg, hogy a Tezcoco-tó közepére, egy szigetre épült Tenochtitlanban, az Azték Birodalom fővárosában élő indiánok a víz felszínéről valamilyen élelmiszert győjtöttek és azt többféle módon elkészítve nagy mennyiségben fogyasztottak.

Az algát sokat evő Japánban sokáig élnek

A japán konyhamővészetnek is elengedhetetlen eleme a zöldalga. Egy átlagos japán évente közzel 10 kg algát fogyaszt. Ez egy európai ember évi cukorfogyasztásának felel meg. Nem kizárt, hogy az algáknak köszönhető a japánok a világon egyedülállóan magas élettartalma.
A tudomány figyelmét sem kerülték el a mikroalgák.

Algát az űrhajósok is fogyasztanak

Az űrkutatásban őrhajósok táplálékként használják, hiszen könnyen, gyorsan termeszthető,feldolgozzák a káros anyagokat, rengeteg oxigént termelnek, bıó, jó minıségő tápanyag-forrásként is felhasználhatóak. Napjainkban a NASA és az európai űrkutatók, együttmőködve az orosz őrhajózási központtal tovább kutatják az algák űrbéli hasznosítását (Chlorella-1 program), továbbá kiemelkedıen fontos szerepet szánnak e parányi élőlényeknek, melyekre nem hat a gamma-sugárzás káros hatása, a Mars meghódításában.

Mikroalga és sugárfertőzés?

A mikroalgák még a sugárfertőzések ellen is képesek védelmet nyújtani. Sugárfertızött betegeket az orvosok már régóta kezelnek eredményesen zöldalga és kékalga készítményekkel. A csernobili és a fuksuhimai sugárfertőzött betegek kezelése során is bebizonyosodott  a zöldalga pozitív hatása, mivel számos beteg az algáknak köszönheti a túlélését és a felépülését.

 

 

FacebookMore...